Hemligheten bakom snabbmode

Standard

Under de senaste 15 åren så har klädindustrin gjort en förbryllande omvandling. Det som en gång hade en stabil produktionscykel på tre månader. Det tar tid att komma på en design, tillverka och distribuera kläder till butikerna. Stora delar av industrin har kollapsat på grund av att vissa kläder endast är en trend i 2 veckor. Kläder som exklusiva till endast välbärgade, smala fashionistas finns nu tillgängliga för en bredare publik till fyndpriser.

”Snabbmode” är en trend som har gjort en stor förändring. Några stora företag som exempelvis Zara är en snabbmode-försäljare. En stor anledning till att mode har snabbats på så mycket är tack vare den digitala tidsåldern. Vi är flitiga med att använda våra sociala medier och delar gärna med oss av bilder.

Brandon Baunach, 2007 Flickr.

Under 2000-talet så har allt fler tillverkningsfabriker hamnat i tredje världen-länder. Idag händer det inte att man endast skapar en enkel design på en tröja för att sälja. Stora försäljare gjorde mindre för sin design förr. Innan 2000-talet så kunde man sälja en tröja med vilket tryck som helst bara den har hål för huvud och armar. Endast företag med en känsla för mode och trender kan överleva.

Mer och mer Koreaner är öppna för att starta grossistaffärer och modevisningar, vilket har lett till hög konkurrens. Koreaner utvandrade till utvecklingsländerna för att arbeta med mode. När de väl hade fått kunskaperna så åkte dem tillbaka till Korea för att starta sina egna företag.

Det finns en ytterligare viktig del i det här. Snabbmode har inte bara uppstått från en ny integrerad arbetsgrupp av koreanska modeföretag. Snabbmode-leverantörer i USA har en ostabil marknad. Grossister lever på de satta priserna och presser marginalerna; familjerna måste investera pengar på tusentals olika stilar innan de vet vad som kommer att sälja. Alla som jobbar med marknadsföring berättar om stress och att det känns som att man gamblar på ett casino.